2024-10-28 09:28:27 2024-10-28 09:28:27

Jakie owoce suszone wybrać przy odchudzaniu? Poznaj pomysły na zdrowe przekąski

Autor: Paweł
  • 5k
  • 5k
  • 5k

Odchudzanie to prawdziwe wyzwanie. Utrata zbędnych kilogramów wiąże się nie tylko z ogromną samokontrolą i jedzeniem mniej, ale również z jedzeniem mądrzej. Trzymanie diety nie polega bowiem na samym ograniczeniu spożywania posiłków, ale przede wszystkim na odpowiednim ich dobieraniu, by były to produkty wartościowe, pełne składników odżywczych, a dodatkowo jak najdłużej podtrzymywały uczucie sytości. To dlatego świetnym wyborem podczas odchudzania są suszone owoce - sprawdzą się znakomicie jako zdrowe i pożywne przekąski.

Cenne źródło witamin i minerałów

Suszone owoce posiadają wiele cennych dla ludzkiego organizmu witamin, minerałów i związków fitochemicznych, które pozytywnie wpływają na jego zdrowie i kondycję. Są źródłem potasu i błonnika pokarmowego, a także magnezu, wapnia, żelaza czy fosforu. Dostarczają ciału ważne substancje, takie jak kwasy fenolowe, fitoestrogeny czy karotenoidy. Posiadają też całą gamę witamin, głównie z grup B, D i E.

Suszone owoce na odchudzanie?

Na pierwszy rzut oka dziwi fakt, że dietetycy polecają suszone owoce podczas redukcji masy ciała, ponieważ są one o wiele bardziej kaloryczne niż te świeże. Dostarczają jednak do organizmu bardziej skoncentrowane ilości składników odżywczych. Dodatkowo wiele z suszonych owoców ma niski indeks glikemiczny - są o wiele bardziej sycące i pozwalają dłużej cieszyć się uczuciem pełnego żołądka, dzięki czemu skutecznie eliminują chęci do podjadania. Owoce w postaci suszonych plastrów wpływają również na pracę układu pokarmowego, ponieważ mają właściwości oczyszczające.

Jakie suszone owoce wybrać przy odchudzaniu?

Będąc na diecie odchudzającej, warto zapewnić organizmowi rozsądne ilości pokarmów bogatych w cenne składniki odżywcze. Suszone owoce dostarczają niezbędne witaminy i minerały, a dodatkowo przez długi czas podtrzymują uczucie sytości, co zapobiega niechcianemu podczas redukcji masy ciała podjadaniu. Które z suszonych owoców szczególnie dobrze sprawdzą się przy odchudzaniu? Oto kilka z propozycji na zdrowe i pożywne przekąski.

Suszone śliwki

Błonnik pokarmowy zawarty w suszonych śliwkach pozwala pozbyć się szkodliwych toksyn z organizmu. Już kilka sztuk tej smacznej przekąski pozwala wypełnić żołądek na tyle, by poczuć sytość. Suszone śliwki mają o wiele więcej właściwości zdrowotnych: między innymi obniżają poziom cholesterolu we krwi, regulują pracę układu pokarmowego, a dodatkowo chronią przed chorobami nowotworowymi, układu krążenia oraz osteoporozą.

Jagody goji

Jagody goji przybyły do nas z Azji i są nazywane czerwonymi diamentami wschodu. Wszystko za sprawą ich zdrowotnych właściwości. Te niepozorne owoce dostarczają organizmowi mnóstwa witamin i minerałów: między innymi żelaza, miedzi, selenu witaminy C, błonnika czy białka. Jagody goji nie tylko wspomagają odchudzanie, ale także hamują starzenie się komórek, zapobiegają nowotworom i wspomagają odporność.

Suszone morele

Suszone morele to bogate źródło przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego. Zapewnią organizmowi witaminy B1, A, C, P i E oraz minerały takie jak wapń, mangan, magnez, fosfor i jod. Są beztłuszczowe i naturalnie słodkie. Wspomagają przemianę materii, obniżają poziom cholesterolu i glukozy we krwi oraz oczyszczają organizm z toksyn.

Suszone jabłka

Przekąska w postaci suszonych jabłek ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Jedzenie ich wspomaga procesy trawienne, oczyszcza układ pokarmowy, łagodzi niestrawność i podrażnienia żołądka, a dodatkowo zapobiega chorobom nowotworowym, poprawia odporność i układ krążenia oraz korzystnie wpływa na stan paznokci i skóry włosów. Suszone jabłka zawierają duże ilości błonnika, witaminy B i witaminy C. Substancje te przeciwdziałają wolnym rodnikom i skutecznie chronią przed rozwojem chorób przewlekłych.

Rodzynki

Chociaż rodzynki w ogóle nie kojarzą się z odchudzaniem, to ostatnie badania wykazały, że one także mogą przyczynić się do utraty wagi. Przede wszystkim poprawiają one trawienie i metabolizm, a zawarty w nich błonnik wspomaga i reguluje pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Rodzynki dodatkowo stymulują wzrost flory jelitowej, a dzięki obecności błonnika optymalizują uczucie sytości i głodu.

Suszona żurawina

Suszona żurawina to źródło witamin z grupy B oraz K, A, E i C. Dodatkowo dostarcza cennych minerałów, w szczególności potasu, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu.

Cukier w suszonych owocach

Błędne jest stwierdzenie, że dieta odchudzająca polega na całkowitym wyeliminowaniu z pokarmów cukrów. Suszone owoce posiadają w swoim składzie cukry naturalne, których nie należy się obawiać. Warto jednak dokładnie czytać etykiety kupowanych produktów, ponieważ niektórzy producenci dosładzają swoje wyroby, obniżając ich wartości zdrowotne. Najlepszym wyborem jest kupowanie suszonych owoców w specjalnych sklepach ze zdrową żywnością lub samodzielne suszenie - w piekarniku, profesjonalnej suszarce lub na słońcu.

Jak spożywać suszone owoce?

Suszone owoce sprawdzą się świetnie jako samodzielna przekąska. Będą znakomitym i zdrowym zamiennikiem tradycyjnych słodyczy, takich jak chipsy, czekolady, ciastka czy batony. Można je również serwować jako dodatek do dań obiadowych oraz w postaci musli, owsianek, jogurtów czy deserów

Publikacja powstała we współpracy ze sklepem Promienie Słońca oferującym orzechy, bakalie, suszone owoce i produkty do domowej spiżarni.

Poprzedni artykuł

Następny artykuł

Zainteresują Cię takze

Autor:

Paweł