2022-07-24 12:13:22 2021-12-24 12:13:22

Shot z kurkumy – gwarancja odporności

Autor: Paweł
  • 5k
  • 5k
  • 5k

Sezon jesienno-zimowy daje o sobie znać. Za oknem robi się coraz chłodniej, bardziej deszczowo. Jak uchronić się przed czyhającym na nas spadkiem odporności? Świetnym rozwiązaniem jest shot z kurkumy. Czyli silnie skoncentrowana dawka witamin.

Shot z kurkumy - dla kogo?

Kurkuma nie tylko pomaga budować odporność organizmu, ale ma również szereg innych zalet. Świetnie sprawdza się przy problemach trawiennych, pomaga w walce ze zmęczeniem, a także ratuje w przypadku bólu stawów. Shot z kurkumą może być pity przez wegan oraz wegetarian, nie zawiera on również glutenu.

Kupić gotowy czy zrobić samemu? 

Na półkach sklepowych można coraz częściej znaleźć soki witaminowe, które opatrzone są kuszącymi nazwami, a na opakowaniach opisane są ich prozdrowotne właściwości. Przy wyborze takiego produktu należy być jednak niezwykle uważnym. Często można natknąć się na soki, które witaminy mają tylko w nazwie. Jeśli decydujemy się więc na zakup gotowego produktu, trzeba uważnie przeczytać jego skład. Jest jednak jeszcze inne wyjście. Można taki koktajl witaminowy przygotować samemu.

Shot z kurkumy - składniki

Wykonanie takiego soku jest niezwykle proste. Do jego przygotowania potrzeba jedynie kilku składników oraz blendera.

Lista zakupów:

  • 1 mała pomarańcza
  • 2 małe cytryny
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej kurkumy
  • 1/4 szklanki posiekanego świeżego imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 
  • 1/4 łyżeczki ulubionego oleju tłoczonego na zimno 

Przed przystąpieniem do pracy należy wiedzieć, że kurkuma jest bardzo plamiąca. Powierzchnie, z którymi będzie miał styczność sok z kurkumy, zostaną zabarwione. Aby uniknąć przebarwień na dłoniach i paznokciach, podczas jej krojenia należy używać rękawiczek. Doczyszczenie ich może się okazać w niektórych przypadkach bardzo trudne.

Przygotowanie - krok po kroku:

  1. Za pomocą sokowirówki wyciskamy pomarańczę oraz cytryny. Jeśli nie mamy tego urządzenia, z powodzeniem możemy skorzystać z ręcznej wyciskarki. 
  2. Do blendera wrzucamy posiekany imbir oraz kurkumę. Miksujemy. Następnie dolewamy wyciśnięty wcześniej sok oraz dodajemy miód. 
  3. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, w razie potrzeby można dodać odrobinę wody. 
  4. Po zmiksowaniu przecedzamy przez sitko z małymi oczkami.
  5. Produkt rozlewamy do dwóch kieliszków. Dodajemy odrobinę pieprzu i oleju.
  6. GOTOWE!

Produkt można przechowywać w lodówce przez 24 godziny. Warto jednak pamiętać, że najwięcej właściwości ma od razu po przygotowaniu.

Jak działają zawarte składniki?

Kurkuma ma działanie przeciwzapalne oraz przeciwutleniające. Dobrze wpływa na trawienie. Jest zalecana w przypadku bólu stawów, a w przypadku zmęczenia ma działanie pobudzające.

Imbir, podobnie jak kurkuma, sprawdza się w przypadku problemów z układem pokarmowym. Łagodzi mdłości. Dzięki dużej zawartości substancji przeciwzapalnych świetnie działa w przypadku przeziębienia.

Cytryna, nie trzeba jej nikomu przedstawiać. Jest źródłem witaminy C. Wzmacnia układ odpornościowy. W naturalny sposób pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych substancji.

Miód jest naturalnym rozwiązaniem w przypadku różnego rodzaju infekcji. Wspiera on układ odpornościowy.

Pieprz idealnie działa w parze z kurkumą. Pomaga zwiększyć jej wchłanianie, w ten sam sposób działa olej.

 

Jesienią, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na wirusy i przeziębienie, warto budować swoją odporność za pomocą naturalnych substancji. W tym przypadku zdecydowanie lepiej zapobiegać niż leczyć. Taki domowy shot z kurkumy to świetne pobudzenie dla organizmu i wsparcie go w walce z chorobami.

Poprzedni artykuł

Następny artykuł

Zainteresują Cię takze

Autor:

Paweł