Marketing i reklama
Anna Zinkiewicz
[email protected]
Sezon jesienno-zimowy daje o sobie znać. Za oknem robi się coraz chłodniej, bardziej deszczowo. Jak uchronić się przed czyhającym na nas spadkiem odporności? Świetnym rozwiązaniem jest shot z kurkumy. Czyli silnie skoncentrowana dawka witamin.
Kurkuma nie tylko pomaga budować odporność organizmu, ale ma również szereg innych zalet. Świetnie sprawdza się przy problemach trawiennych, pomaga w walce ze zmęczeniem, a także ratuje w przypadku bólu stawów. Shot z kurkumą może być pity przez wegan oraz wegetarian, nie zawiera on również glutenu.
Na półkach sklepowych można coraz częściej znaleźć soki witaminowe, które opatrzone są kuszącymi nazwami, a na opakowaniach opisane są ich prozdrowotne właściwości. Przy wyborze takiego produktu należy być jednak niezwykle uważnym. Często można natknąć się na soki, które witaminy mają tylko w nazwie. Jeśli decydujemy się więc na zakup gotowego produktu, trzeba uważnie przeczytać jego skład. Jest jednak jeszcze inne wyjście. Można taki koktajl witaminowy przygotować samemu.
Wykonanie takiego soku jest niezwykle proste. Do jego przygotowania potrzeba jedynie kilku składników oraz blendera.
Lista zakupów:
Przed przystąpieniem do pracy należy wiedzieć, że kurkuma jest bardzo plamiąca. Powierzchnie, z którymi będzie miał styczność sok z kurkumy, zostaną zabarwione. Aby uniknąć przebarwień na dłoniach i paznokciach, podczas jej krojenia należy używać rękawiczek. Doczyszczenie ich może się okazać w niektórych przypadkach bardzo trudne.
Przygotowanie - krok po kroku:
Produkt można przechowywać w lodówce przez 24 godziny. Warto jednak pamiętać, że najwięcej właściwości ma od razu po przygotowaniu.
Kurkuma ma działanie przeciwzapalne oraz przeciwutleniające. Dobrze wpływa na trawienie. Jest zalecana w przypadku bólu stawów, a w przypadku zmęczenia ma działanie pobudzające.
Imbir, podobnie jak kurkuma, sprawdza się w przypadku problemów z układem pokarmowym. Łagodzi mdłości. Dzięki dużej zawartości substancji przeciwzapalnych świetnie działa w przypadku przeziębienia.
Cytryna, nie trzeba jej nikomu przedstawiać. Jest źródłem witaminy C. Wzmacnia układ odpornościowy. W naturalny sposób pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych substancji.
Miód jest naturalnym rozwiązaniem w przypadku różnego rodzaju infekcji. Wspiera on układ odpornościowy.
Pieprz idealnie działa w parze z kurkumą. Pomaga zwiększyć jej wchłanianie, w ten sam sposób działa olej.
Jesienią, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na wirusy i przeziębienie, warto budować swoją odporność za pomocą naturalnych substancji. W tym przypadku zdecydowanie lepiej zapobiegać niż leczyć. Taki domowy shot z kurkumy to świetne pobudzenie dla organizmu i wsparcie go w walce z chorobami.
Copyright © jaki-bmi.pl 2016 - 2024